A sötétedés utáni rossz látásviszonyok elkerülése érdekében nagyon fontos az izzók állapota és a fényszórók tisztasága. A rossz állapotú fényszórók sem jelentik feltétlenül a drága polírozást, esetleg teljes cserét. 

Miért világítanak halványan a fényszórók? 

A plexi/műanyag autólámpák nagyon sérülékenyek, főleg karcolásokra és kisebb horzsolásokra, amelyeket gyakran szerezhetünk az erős keféknek az autómosókban vagy egyszerűen a felpattanó kavicsoknak hála. A mechanikai sérüléseken felül még az UV fényekkel és számolnunk kell - ezek okozzák ugyanis a fényszórók besárgulását és mattulását. Gyárilag a műanyag lámpákat védő bevonattal látják el ami 8-15 évig képes ellátni feladatát, ez az időszak természetesen még jobban kihúzható helyes tisztítás és ápolás mellett. 

A tiszta és átlátható fényszórók nem csak kinézet szempontjából fontosak (bár ez sem elhanyagolható), hanem biztonsági okok miatt is. Rossz látási viszonyok mellett, esőben vagy éjszaka, a halványan világító fényszórók nagyon veszélyessé tehetik az utazást. 

Ezért világítottunk rá erre a problémára és néhány tippel segítünk, hogy ne kelljen azonnal egy műhelybe rohanni az autóddal. 



Hogyan újítsuk fel a matt fényszórókat otthon? 

A legegyszerűbb módszer a CAREX Fényszóró felújító készlet használata, amely tartalmaz mindent amire szükséged lehet az autó lámpák tisztításánál. Az autóápoló mellett még egy polírozó fejet is tartalmaz, amit egyszerűen helyezhetsz fel az otthoni furódra. Az ilyen csiszolás végeredményben sokkal intenzívebb és precízebb, mint a kézi polírozás. 

A használata nagyon egyszerű, de ha mégis elakadnál a mellékelt útmutató segít, hogy a műveletet profi szinten végrehajtsd. 



Alap tippek a fényszórók tisztításához: 

  • Mindig takard le a fényszórók körüli területet, legegyszerűbben festőszalaggal, hogy ne essen kár a lakkozásban. Ne spórolj a szalaggal, ha a karosszériáról van szó :) 
  • Polírozás és csiszolás közben ajánlott a felületet mindig nedvesen tartani. Erre ideális megoldás egy palackban vizet tisztítószerrel összekeverni és ezzel fecskendezni
  • Minél sárgább, mattabb az autólámpa, annál tovább kell csiszolni
  • Ne ijedj meg, ha a csiszolt felület még karcosabb hatást kelt. Ez ideiglenes állapot, ami a polírozás és fényesítés után elmúlik
  • Fényesítés alatt mindig változtasd az irányt, hogy mindenhol letöröld és fényezd a felületet

Miért cseréljük le az izzókat? 

A fényszórók felújítása és tisztán tartása egy jó kezdet a látási viszonyok javítása érdekében. A második ilyen lépés az izzók minőségének lehetséges növelése - vagyis az izzócsere. Választhatsz halogén izzókat, amelyeknek hosszú az élettartama vagy izzókat a legújabb lézer technikával, amelyek akár 150 méterrel hosszabbítják meg a látótávolságot. Ezeket elérheted kétféle változatban - klasszikus és xenon gázzal töltött izzók.  

A felújított, tiszta fényszórók, valamint az új izzók nagy mértékben növelhetik a biztonságot egy-egy utazás során. Akármilyen idős az autód, a különbség feltűnik majd.