Idén egyre kevesebben választják az eddig trendi török és tunéziai reszortokat és inkább utaznak közelebbi európai országokba. Ez is okozza az autós kirándulások számának növekedését, amely több órás vezetéssel jár. 

Biztonsági szempontból nagyon ajánlott egy ilyen hosszabb utazás előtt meglátogatni egy műhelyt/autószervízt, ahol elvégzik a szükséges szemléket, megvizsgálják a fontos alkatrészeket és felkészítik az autót a kirándulásra. Ha viszont értesz hozzá és szereted ezeket a vizsgálatokat magad végezni, akkor van néhány tippünk, amikkel az utazást még biztonságosabbá teheted. 

Minél jobb kilátás

Ez nem csak a szálláshely kiválasztásánál kell hogy tényező legyen. Mivel vezetés során az egyik legfontosabb dolog az utak, járművek, közlekedés figyelése és az azokra való gyors reagálás - ezért ne felejtsd el az utazás előtt alaposan megtisztítani a szélvédőt, ideális esetben olyan speciális tisztítószerrel, amely magas zsíroldó tulajdonsággal rendelkezik. 

Pont a rossz látásviszonyok lehetősége (nyári záporok, éjszakai vezetés) az oka annak, hogy sokan félve gondolnak a hosszú utazásokra autóval. Viszont a modern technológiáknak hála már az autóápolási termékek és kozmetikumok is segíthetnek a jobb látásviszonyok megtartásában. Néhány száz forintért már beszerezhető például az ún. folyékony ablaktörlő, amely vízlepergető hatással rendelkezik, így még nagyobb zivatarok esetén is biztonságosabbá teszi a vezetést.

A mi tippünk

Utazás előtt az
ablaktörlők állapotát is ajánljuk ellenőrizni, hiszen soha nem tudhatod mikor és mennyire lesz rájuk szükség. Ha már elhasználódtak, akkor jobb egy hosszabb út előtt lecserélni őket. Egyre nagyobb sikerük van a teljesen gumi ablaktörlőknek, ún. egybegumi ablaktörlőknek, amelyek hatékonyabbak és halkabbak, mint a klasszikus ablaktörlők. 



Gyors megoldás a váratlan eseményekre

Még ha az autód tökéletes műszaki állapotban van is, akkor is előfordulhat, hogy például defektet kapsz. Ilyen esetekben ajánlott ha van nálad fél-automata vagy teljesen automata defektjavító. Ennek hála nem kell az autót emelni, sem kereket cserélni, amíg meg nem érkezel a célhelyszínre. Az abroncsot így akkor viszed javítóba, amikor neked megfelel és nem kell a helyszínen az összes poggyászt kipakolva idegeskedned a kerékcsere felett. 

A nagy utazás előtt az egyik legfontosabb dolog az autó elsősegély csomagának az ellenőrzése. Minden megvan aminek benne kell lennie? Nem járt le a szavatossága? Soha nem tudhatod mikor lesz neked vagy valaki másnak szüksége rá. Nálunk megtalálod amire szükséged van, akkor is ha elsősegély dobozról van szó.