Hóeséstől ugyan egyelőre nem kell tartani, mégsem árt elkezdeni a felkészülést a téli időszakra. Az autósoknak ez az egyik legmegerőltetőbb időszak, főleg, mivel a járművet is fel kell készíteni a fagyos, hideg időszakra. A felkészülés viszont egyszerűbb lehet, ha betartod és követed ezt a néhány hasznos tippet. 



1. Ne várj a havazásra a gumicsere előtt

Magyarországon a közlekedésrendészeti törvény nem írja elő a nyári gumiabroncsok télire történő cseréjét és fordítva, de a legtöbb autós tapasztalatból is tudja, hogy télen - különösen havas, jeges vagy ónos eső miatt csúszós utakon – nagyon veszélyes nyári gumival közlekedni. Az időjárás ilyenkor becsapó, egyik napról a másikra változik, és bármelyik nap arra ébredhetsz, hogy az utakat vékony fagyréteg borítja. Ha 5 napon keresztül 10 °C alatt van a hőmérséklet, tényleg itt az idő a cserére. 

2. Ellenőrizd az ablaktörlőket

A szélvédő törlők ősszel és télen sokkal többet “dolgoznak”, mint nyáron. A legrosszabb, ami történhet, hogy amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk, akkor mennek tönkre. Egy őszi esőzést vagy téli havazást minőségi ablaktörlők nélkül talán nem is lehet átvészelni. Ezért minél hamarább ellenőrzöd a törlők állapotát, annál jobb. Ha már letesztelted az ablaktörlőket, de valamilyen hibát észleltél, ami miatt úgy érzed eljött az idő a cserére, akkor az oldalunkon megannyi szélvédőtörlő közül válogathatsz. Elég ha a keresőbe beírod a járműved alvázszámát és a rendszer csak a kocsidhoz megfelelő ablaktörlőket dobja ki. 

3. Karosszéria ápolás télen

Bár azt hihetnénk, hogy télen nem igazán érdemes az autót tisztán tartani, valójában a kocsi ápolása szempontjából ez a legfontosabb időszak. Ugyanis a tél veszi legjobban igénybe az autók alvázát, karosszériáját, fényezését, és az ilyenkor keletkező hibák indítják be a korróziót. A leghatékonyabban viaszokkal érdemes harcolni a karosszéria rongálódása ellen. Ha éppen nem érsz rá, vagy gyorsabb, mégis hatékony megoldást keresel, akkor kipróbálhatod a viaszt tartalmazó autósamponokat is. 

4. Szerezz be “téli csomagot” a kocsiba 

Igaz, nem létezik kötelező téli csomag, mégis nagyon hasznos tud lenni, ha mindennel rendelkezel, amire szükséged lehet a fagyos napok alatt. Még a kemény téli napok beköszönte előtt érdemes az autódba tenni valamilyen jégkaparót, egy kefét vagy seprűt a hóra, jégoldót, hóláncot és indítókábelt. Ezek mellett mindig jó ha van a csomagtartóban egy meleg takaró, víz és nasi. 

5. Folyadékpótlás

 Az autódnak éppen olyan fontos a rendszeres folyadékpótlás, mint neked, télen-nyáron egyaránt. Ezért ne sajnáld tőle a minőségi motorolajat, ha tanácstalan vagy melyik típus lenne a megfelelő, nyugodtan kérj tanácsot ügyfélszolgálatunktól telefonon vagy e-mailen. Ne felejtkezz meg a téli ablakmosó folyadékról sem és a fagyálló hűtőfolyadékokról.