A legtöbb gépjármű tulajdonos tudja, hogy autóápolás szempontjából a téli időszak a legigényesebb. Télen a karosszériára és fényezésre hatással van többek között az alacsony hőmérséklet vagy az útszóró só. De tudtátok, hogy nyáron is megannyi kedvezőtlen tényező van negatív hatással a karosszéria fényezésére? 

Miért használjunk waxot/viaszt még a nyári szezon előtt?

A közeledő nyári időjárás magas hőmérséklettel és intenzív napsugárzással jár. Az UV sugárzás rendkívül rongálja a karosszéria fényezését, mattos hatást okozva. Ez az egyik ok, amiért a kocsid karosszériája veszít az színe intenzitásából és a fényezés is halványul. Ezen kívül nyáron statisztikailag többször és hosszabb utakra vesszük elő az autónkat - ezért huzamosabban van kitéve az autó fényezése a pornak, kavicsoknak és egyéb külső hatásnak. Nem utolsó sorban az karosszériának még a rovar és madárürülék problémájával is szembe kell néznie. 

Ez mind csak néhány ok, amelyek magyarázatot adnak miért javasolt a karosszéria fényezésének megóvása még a nyári időszak beállta előtt. 

Melyik autó wax / viasz a legmegfelelőbb az autód számára? 

A piac tele van megannyi természetes vagy szintetikus viasszal, különböző formában vagy halmazállapotban (folyékony, krémes, spray formában, stb.). A természetes viaszok, amelyek leggyakrabban karnaubaviaszok, gyönyörű fényezést eredményeznek. Minden autótípusra alkalmazhatóak, viszont inkább fényezésre alkalmasak és nem a karcolások eltávolítására. Ezért ha a karosszéria fényezése rongált, először javításra szorul - erre a célra lettek kifejlesztve a fényezés felújító készítmények

A szintetikus waxok / viaszok és a  viaszos polírpaszták hosszan tartó ápolást és biztonságot nyújtanak és sokszor olyan összetevőkkel vannak kiegészítve, amelyek segítenek korrigálni a kisebb karcolásokat. 

Néhány gyártó a termékeit még a karosszéria színéhez is igazítja, ezért léteznek például fényező paszták fekete vagy sötét színű járművekhez, valamint kimondottan fehér fényezett karosszériához kialakított termékek. De a piacon megtalálható leggyakoribb színekhez is találsz speciálisan kialakított polír termékeket. 

Az autó waxok / viaszok használata az UV sugárzás és a mechanikai hatások elleni védelem mellett a hydrofób, azaz vízlepergető tulajdonság miatt is praktikus. Ez a tulajdonság eredményezi, hogy esős időben a cseppek és a szennyeződés gyorsabban pereg le a karosszéria felületéről. A viaszok használata még egy szuper előnnyel rendelkezik, a viaszos felületről a későbbiekben sokkal egyszerűbben távolíthatóak el az odaszáradt szennyeződések, rovarok maradványai - legtöbbször elég a tiszta vízsugár. 

Ha viszont nem tudod milyen waxot válassz, nyugodtan jelentkezz az ügyfélszolgálatunknál és segítünk a döntésben. 

Általános ötletek a fényes karosszéria megtartása érdekében: 

Összeszedtünk néhány tippet, amelyek segíthetnek, hogy a fényezett karosszériád hosszú távon újnak tűnjön és ápolt legyen:

  • Minden típusú vagy fajtájú viasz használata előtt alaposan tisztítsd meg a járművet. Távolítsd el a port, nagyobb szennyeződéseket, odatapadt / odaszáradt maradványokat. Ha nincs időd viaszozásra, ajánlott olyan autósampont választani, amely tartalmaz viaszos részecskéket
  • Ha a fényezés nagyon rongált, akkor lehet nem lesz elég a mosás, de egy karosszéria fertőtlenítés is ajánlott
  • Soha ne moss olyan járművet, amely huzamosan napon állt és forró a karosszériája! 
  • Ha teheted kerüld el az automata autómosókat, amelyek legtöbbször durva kefékkel rendelkeznek, amelyek sérthetik a karosszéria fényezését
  • A viasz felvitele után várj egy kicsit, hagyd hatni és megszáradni a viaszt, majd utána kezd el körkörös mozdulatokkal letörölni
  • Mindig nagyon puha törlőkendőt használj, legyen az szintetikus mikroszálas vagy természetes 
  • Évente minimum 2x használj viaszt a polírozáshoz - a téli és a nyári szezon előtt